2016 óta 27 százalékkal csökkent a háztartások élelmiszerpazarlása, de még mindig lenne hova javulni.
 
                                        
                                        
                                        
                                        	
     
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)  rekord számú, több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérésének  eredményeiből kiderült, hogy leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a  zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a  szemétbe - írja az MTI.
A Nébih Maradék nélkül programjában 2016 óta méri európai uniós módszertan  alapján az élelmiszerhulladékok mennyiségét, a tényleges pazarlás  2016-ban az összes élelmiszerhulladék mintegy fele, 33,1 kilogramm volt.  A feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége a program indulása óta  24 kilogrammra mérséklődött, amely 27 százalékos csökkenést jelent.
Jóval kevesebb pékáru landol a kukában. 6 év  alatt csaknem 60 százalékkal csökkent a fejenkénti éves pazarlás a  kenyér, a kifli és a zsemle esetében. Az eredmények szerint a  készételekkel is tudatosabban bánnak a magyarok, ugyanis ebben a  kategóriában csaknem 25 százalékot sikerült lefaragni a pazarlásból.
Ezekből az ételekből pazarolnak a legtöbbet a magyarok:
 
- 
készételek(10,06 kg/fő/év)
 
- 
friss zöldségek és gyümölcsök (4,53 kg/fő/év)
 
- 
a pékáruk (2,72  kg/fő/év)
 
- 
tejtermékek (2,10 kg/fő/év).
 
Évente a magyar  háztartások összes élelmiszerpazarlása továbbra is 230 000 tonna, ebből  az élelmiszermennyiségből 430 ezer ember tudna jóllakni egy éven  keresztül, napi 3 bőséges étkezéssel számolva. A  csökkenés eddigi ütemét tartva 2030-ra Magyarország elérheti az Egyesült  Nemzetek Szövetségének (ENSZ) fenntartható fejlődési célját, és felére  csökkenne a fogyasztói élelmiszerpazarlás. A  felmérésben résztvevő háztartások 80 százaléka nyilatkozott úgy, - ha  kis mértékben is, de - még tudna faragni a kidobott élelmiszerek  mennyiségén.
A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék 25  százaléka került a komposztra. Az élelmiszerhulladékok környezetbarát  kezelése terén további javulásra is van lehetőség, ugyanis az összes  élelmiszerhulladék fele komposztálható.