Erasmusszal utaztok külföldre a következő félévben? A csereprogram nemcsak a tanulásról szól, hanem a kulináris élményekről is. Megnéztük, milyen tradicionális sütiket kötelező megkóstolnotok, ha az öt legnépszerűbb Erasmus-ország valemelyikét választottátok. 
 
                                        
                                        
                                        
                                        	
    1. Németország: Berliner
A Berliner egy klasszikus fánk, amelyet lekvárral, csokival, pezsgőkrémmel, sodóval, kávékrémmel vagy tojáslikőrrel töltenek meg. A sütit egész évben megtalálhatjátok a boltokban és a cukrászdákban - régen leginkább szilveszterkor és ünnepeken készítették el. Minden, amit eddig nem tudtatok az Erasmusról.
    
        
    
2. Franciaország: madeleine
Ezeket a kis, kagylóalakú sütiket teázás vagy kávézás közben lehet a leginkább élvezni: a klasszikus verzióban csak vanília és citrom van, de akár kakaóval, lekvárral és gyümölcsökkel is lehet gazdagítani a madeleine-t. A sütemény története még a XVII. századra nyúlik vissza: XV. Lajos állítólag éppen a vejét látogatta meg, a szakács egy vita miatt azonban még a desszert elkészítése előtt elhagyta a palotát. A helyzetet Madeleine, az egyik szobalány mentette meg a róla elnevezett sütikkel.
    
        
    
3. Spanyolország: crema catalana
A crema catalana (francia megfelelője a crème brûlée) egy citromos-fahéjas puding, amelyet kemény karamella fed. Főleg Katalóniában népszerű, úgyhogy ha Barcelonába mentek Erasmusszal, mindenképpen próbáljátok ki. Ilyen furcsa szokásokkal kell szembenéznetek: 20 meglepő dolog az Erasmus-országokról.
    
        
    
4. Hollandia: Banket
Ezt az édességet a hollandok főleg Mikulás napján és karácsonykor fogyasztják. A tésztát egy mandulatömb köré csavarják (ez a marcipánhoz hasonlít), majd megsütik. Hidegen és melegen is nagyon finom. Hollandiában népszerű a könnyű, tejszínhabbal töltött, csokibevonatú profiterol is, amelyet moorkopnak vagy bossche bolnak hívnak.
    
        
    
5. Olaszország: cannoli
A Szicíliából származó, de egész Olaszországban elterjedt cannoli egy hengeres sütemény, amelyet ricottával vagy sodóval töltenek meg, a henger két végét csoki- vagy citrusdarabkákkal, meggyel díszítik.
    
        
    
| 
 Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről! 
    
        
     
 |